Japan:

Japan har varit VM:s stora överraskning för min del – och det lag som jag varit allra mest imponerad av under gruppspelet. Japan dansade sig igenom gruppspelet med tre segrar på tre försök och totalt 11-0 i målskillnad, men det jag blir allra mest imponerad av är sättet man gjorde det på, och hur Futoshi Ikedas lag visade upp att man är kapabelt att hantera olika matchbilder.

I 5-0-segern mot Zambia och 2-0-segern mot Costa Rica vann Japan genom att dominera matchen fullständigt, genom att äga bollen och hitta vägar framåt genom sin bolltrygghet och passningsskicklighet. Men i 4-0-segern mot Spanien, gruppspelets kanske mest imponerande resultat, visade Japan upp en helt annan aspekt i sitt spel. Då tillät Japan Spanien att äga boll, och lyckades med häpnadsväckande effektivitet stänga ner de spanska storstjärnorna Alexia Putellas och Aitana Bonmatí med en väldrillad defensiv organisation där Japan trots blott 22 procent bollinnehav inte blir passiva och låsta i låga positioner, och när de vann boll hotade Japan varenda gång och visade upp en imponerande effektivitet.

Den mångsidigheten – tryggheten att både äga boll själv och tillåta motståndarna äga den, för att fokusera på ett mer omställningsbaserat angreppssätt – bör vara högst användbart i återstoden av mästerskapet.

Norge:

VM:s Drama Queens så här långt vaknade till i sista stund och säkrade avancemang från gruppen med en 6-0-seger mot Filippinerna, där Sophie Román-Haug gjorde hattrick. Jag missade själv den matchen, men har inte alls varit imponerad av vad jag sett från Norge i det här mästerskapet.

I öppningsmatchen mot Nya Zeeland stod norskorna för en riktig plattmatch och värdnationen Nya Zeeland kunde helt stänga av passningsvägarna till Norges offensiva trio, vilket helt nullifierade deras anfallshot. Mot Schweiz petades dessutom storstjärnan Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg klev av skadad innan avspark när Norge på nytt stod för en blek insats och fick nöja sig med 0-0. Hegerberg kom inte till spel mot Filippinerna när Norge fick rejäl islossning. Graham Hansen var tillbaka i startelvan och Haug fyllde anfallspositionen på ett fint sätt när Norge gjorde vad som krävdes för att krångla sig vidare från ett oväntat klurigt gruppspel. Frågan är om svårigheterna ligger bakom Norge nu, eller om det helt enkelt var en klar seger mot ett underlägset motstånd.

Oerhört imponerad av Japan – men var har vi Norge?

Jag är som sagt oerhört imponerad av vad Japan presterat så här långt. Norge har ett kvalitativt lag med ett par spelare som håller hög, hög klass, men har haft väldokumenterade bekymmer under gruppspelet och det är svårt att veta exakt var vi har Norge inför åttondelsfinalen. Om Japan lyckas reproducera vad Nya Zeeland gjorde, när man fullständigt nullifierade Norges mittfält och ströp leveranserna till anfallstrion, tror jag Norge får svårt här. Och om Japan lyckades såväl att göra det mot Spaniens bolltrygga världsstjärnor lär de kunna sätta stopp även för Guro Reiten och hennes mittfältskollegor. Jag är dessutom inte övertygad om den norska defensiven, som kommer ställas på rejäla prov mot Japan. Raka ettan finns till 1,80 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip